اندیشمندان جنگل درباره بنیانگذار علم جنگل چه می گویند؟!
اندیشمندان جنگل درباره بنیانگذار علم جنگل چه می گویند؟!
هادی شفیعی- هفتاد سال پیش در چهارم دیماه ۱۳۳۱ مردی متعهد و ساعی که دغدغه جنگل داشت در مسیر هوایی شیراز به تهران بر اثر سقوط هواپیما جانش را از دست. او کسی نبود جزء مهندس کریم ساعی پایه گذار علوم جنگل و جنگلبانی در ایران. به مناسبت هفتادمین سالگرد این مرد ساعی و پرتلاش به سراغ چند تن از پیشکسوتان و دانش اموختگان جنگل و منابع طبیعی کشور رفتیم تا نکاتی را از آنان در وصف مهندس ساعی بشنویم.
دکتر سلاجقه: روز درگذشت مهندس ساعی، روز عالمان محیط زیست است
دکتر علی سلاجقه معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در وصف استاد ساعی، بنیانگذار علوم جنگل گفت: روز درگذشت دکتر ساعی را میتوان روز عالمان و دانشمندان محیط زیست دانست که دغدغه حفظ محیط زیست کشور را دارند.
انسانی که تجلی خداوند را در اکوسیستم میبیند، خداوند را با تمام وجود یافته است و نسبت به خداوند خشوع دارد. معمولاً انسانهایی که در حوزه محیط زیست فعالیت میکنند انسانهایی اندیشه ورزهستند که آینده را میبینند.
مهندس ساعی خوب زندگی کرد و خوب از دنیا رفت و این روز را به یادگار گذاشت. امثال مهندس ساعی ها می درخشند و بسیار جلوتر از زمان خود گام برمیدارند.
دکتر نوبخت: ساعی جلوتر از زمان خود بود
دکتر عباسعلی نوبخت رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در باره مهندس کریم ساعی گفت: در عصری که چالش های محیط زیست و منابع طبیعی به شکل امروزی وجود نداشت ساعی دغدغه جنگل کاری و فضای سبز کشور داشت.
ساعی مردی متعهد و خلاق بود. او نخستین کسی بود که علوم جنگل را پایه ریزی کرد زیرا او آینده نگر بود و از زمان خودش جلوتر حرکت می کرد.
راهی را که استاد ساعی در آن عصر ترسیم کرد امروز باید نقشه راه و چراغ هدایت ما در منابع طبیعی کشور باشد.
مهندس جلالی: ساعی علم و عمل را در هم آمیخت
مهندس خداکرم جلالی رییس سال های نه چندان دور سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در وصف بانی علم جنگل گفت: ساعی شخصیتی بی نظیر در تاریخ منابع طبیعی بود. او علم و عمل را در هم امیخته بود.
مهندس ساعی درخت و فضای سبز را با زندگی انسان گره زده بود. او پارک ساعی و درختان چنار زیبای خیابان ولیعصر را ایجاد کرد که با تولید اکسیژن و جذب گازکربنیک امروز نقشی اساسی در زندگی مردم دارد.یکی دیگر از کارهای ارزشمند مهندس ساعی این بود که قانون حفاظت از جنگل ها و مراتع با نگارش ایشان ارائه شد و به تصویب مجلس ملی رسید. ارائه این قانون از سوی آقای ساعی بسیار جامع و خوب تنظیم شده بود و در آن عصر برخی از آدم های سودجو با قانون ایشان مقابله کردند. دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران از دیگر یادگارهای این استاد بزرگ است. خداوند روح بزرگ این مرد را با اولیا الله محشور نماید.
دکتر شامخی: ساعی شاخص بود
دکتر تقی شامخی استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در باره مرحوم ساعی گفت: کسی که بنیانگذار و پایه گذار یک علم و یا یک کار بزرگ در کشور باشد نشان از این دارد که فراتر از مجموعه و محیط خودش فکر می کرد.
ساعی در دهه 20 که اوضاع اجتماعی آرام نبود می دانست کار سختی در پیش دارد و با سختی های زیادی مواجه خواهد شد اما او این مسیر را پیمود و راه را برای دیگران باز نمود.
ساعی شاخص بود. متعهد بود. دغدغه مند بود و با دانسته های خود یک نسل جنگلبان تربیت کرد. جالب است او روزی که بلیت پرواز نداشت و در فرودگاه از مسافران خواهش کرد اگر کسی کاری ضروری ندارد بلیت اش را به او بدهد تا او به جلسه ای مهم برای جنگل برسد، نشان از تعهد این مرد بزرگ و پرتلاش داشت.
دکتر اعتماد: ساعی منشاء اثرات اجرایی و علمی زیادی در علوم جنگل شد
دکتر وحید اعتماد استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران عشق و علاقه استاد ساعی را در کاشتن درخت و محیط طبیعی بی مانند دانست و گفت: ساعی کاشت درخت را از پدر بزرگ خود به ارث برده بود و باعث شد تا در راه رسیدن به هدف خود یعنی تحصیل در رشته جنگل را پیش بگیرد و تا ابد به عنوان پدرجنگلبانی ایران باقی بماند.
ایمان و اعتقاد ایشان به ماهیت رشته جنگل از او جنگلبانی ساخت که منشاء اثرات اجرایی و علمی زیادی در علم جنگل شد.
دکتر شریعت نژاد: ساعی شهید شد
دکتر شمس اله شریعت نژاد معاون سال های دور در امور جنگل سازمان منابع طبیعی در باره مهندس ساعی یک جمله گفت و حجت را در باره بنیانگذار جنگل و جنگلبانی کشور تمام کرد.
او گفت: « ساعی امروز اگر بود شهید بود.»
مهندس آبنوسی: تحصیل در دانشکده ای که ساعی پایه گذار علم آن بود
مهندس غلامرضا آبنوسی از دانش آموختگان دهه 40 در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در باره مهندس ساعی گفت:
نام نیکو، گر بماند ز آدمی ..... به کزو ماند سرای زر نگار
او همچنین گفت: بنده توفیق دیدار آن مرد بزرگ را نداشتم زیرا به زمان تحصیلات ما قد نمی داد. اما از بزرگواری، منش و تخصص او در علم جنگل روایت ها شده است. اکنون آرامگاه این مرد بزرگ در دانشکده کشاورزی کرج الهام بخش دانشجویان است و این مایه مباهات است که چهار سال از بهترین دوران عمر خود را در این دانشکده سپری کرده ام که ساعی پایه گذار علم آن بود.
دکتر مقدسی: ساعی از جاودانگان روزگار ماست
دکتر ناصر مقدسی رییس سابق شورای عالی جنگل در وصف مهندس کریم ساعی گفت: ساعی با گذر عمر محدود و لیکن بسی ژرف، بسان ریشه چنگ زده در اعماق خاک درختان شمال با تاج های رقصان در کنگره مه آلود فضا بود.
ساعی نماد خستگی ناپذیری مردی است که فریاد جنگل را در درازنای تاریخ از زخم تاراج خارجی و جعل و فقر داخلی حس می کرد.
این مرد انگیزه ای شد تا طرحی نو در نجات جنگل دراندازد . سیر تطور ساختار جنگل در زمان او و قانونمند کردن نظام جنگل در عصر بی قانونی و توسعه آموزش جنگل حاکی از نگاه جامع و آینده نگر ساعی داشت. ساعی به حق از جاودانگان و نیکان روزگار ماست.
دکتر یاسینی: استاد ساعی بزرگان زیادی از خود به یادگار گذاشت
دکتر سید علی اکبر یاسینی استاد دانشگاه و پیشکسوت منابع طبیعی در باره مهندس ساعی گفت: استاد کریم ساعی پایه گذار علم جنگل شناسی و جنگل داری در ایران بودند که مجموعه فارغ التحصیلان این رشته بر آن واقفند. اگرچه عمر کوتاه این استاد اجازه نداد که اهداف خود را در این رشته به سر انجام مبسوط برساند اما با تربیت و اموزش همکاران خود نظیر: دکتر محمد حسین جزیره ای، دکتر کریم جوانشیر، دکتر رضا حجازی، مهندس غلامعلی بنان و دکتر طباطبایی نژاد راه این استاد را بخوبی در مجموعه سازمان منابع طبیعی ادامه داده و این علم را پیاده ساختند.
دکتر صفاییان: ساعی الگویی شایسته برای جنگلبانان ایران است
دکتر نصرت صفاییان از دانش اموختگان رشته جنگل در دهه 40 دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و استاد حال حاضر دانشکده منابع طبیعی ساری در وصف کریم ساعی گفت: استاد ساعی الگویی شایسته برای جنگلبانان ایران است که نامش تا ابد در قلب دوستداران طبیعت و جنگل های ایران جاودانه خواهد ماند. دید گاه این استاد در باره جنگل در آن عصر، شالوده ای ماندگار و چراغ راه برای دانش اموختگان بود و هست.
مهندس نصرتی: ساعی مردی فرهیخته بود
مهندس کاظم نصرتی معاون سال های دور سازمان منابع طبیعی در امور جنگل در باره استاد ساعی در جمله ای کوتاه گفت: همین بس که ساعی مردی فرهیخته و پایه گذار علوم جنگل و جنگلبانی در ایران بود.... و تو بخوان حدیث مفصل از این مجمل.
مهندس انگورج: نقش ساعی در پایه گذاری علم جنگل بی بدیل است
مهندس بهزاد انگورج معاون اسبق امور جنگل در سازمان منابع طبیعی کشور نقش ساعی را در پایه گذاری علم جنگل بی بدیل خواند زیرا به موازات ارتقاء تدریجی ساختار تشکیلات جنگلبانی از سال 1321 پیشنهاد تدریس رشته جنگل به رییس وقت دانشکده کشاورزی کرج دیده می شود.
از این رو جامعه دانشگاهی کریم ساعی را بانی علوم جنگلبانی می شناسد. اکنون خدمات ارزنده ساعی است که به یادگار مانده است.
دکتر امینی: ساعی فصل مشترک حافظان سرزمین ایران بود
دکتر محمد امینی استاد دانشگاه و رییس جامعه جنگلبانی ایران در مازندران، مهندس ساعی را مرد میدان و قربانی ناشناخته در راه حفاظت از آب، خاک و جنگل و مرتع خواند.
او ساعی را آگاهی بخش دانشجویان و دانش آموختگان علم جنگل برشمرد و گفت: ساعی فصل مشترک حافظان سرزمین ایران بود.
دکتر شعبانیان: ساعی افتخار جامعه جنگلبانی کشور است
دکتر نقی شعبانیان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در باره شخصیت مهندس ساعی و خدمات ایشان گفت:استاد ساعی افتخار ما جنگلبانان در کشور است، فردی که در آن عصر نگاه بلندی نسبت به جنگل و دانش جنگل داشت.
ایشان بنیاگذار ساختار جنگلبانی و رشته علوم جنگل بود. ساعی در کشور ما و منطقه شاید نخستین فردی بود که به ارزش واقعی منابع طبیعی و جنگل پی برده بود و طی عمر کوتاهی که داشت توانست خدمات ارزشمندی را در زمینه ساختار علمی جنگل ارائه نماید. در آن عصری که ساعی به ارزش جنگل ها توجه داشت هنوز کشورهای منطقه به این مرحله نرسیده بودند.
دکتر کیادلیری: دورانی که بحران محیط زیست نبود ساعی حساس بود
دکتر هادی کیا دلیری رییس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در باره مهندس ساعی گفت: ساعی مردی آگاه و بزرگ آن روزگار بود. در عصری که بحران محیط زیست وجود نداشت استاد ساعی دغدغه مند و حساس بود.
او پایه گذار علم جنگل بود و گرامیداشت و بزرگداشت نام و یاد مهندس ساعی بخاطر این است که بصیرت پیدا کنیم و بگوییم که ایشان انسان بسیار ارزشمندی بود.
دکتر فخاری: ساعی هیچ گاه از خاطر جنگلبانان نخواهد رفت
دکتر محمدعلی فخاری مدیر کل جنگلداری و امور بهره برداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشوردر باره روز بزرگداشت مهندس ساعی گفت: زنده یاد ساعی به خاطر خدمات برجسته و خالصانه علمی و عملی شان برای تبیین جایگاه و شکوفایی منابع طبیعی این مرز و بوم همچون ستاره ای پر فروغ بر تارک جنگلبانی ایران، فروزان و تابناک خواهد ماند.
تا مادامی که نام جنگل و جنگلبان در ادبیات ما وجود دارد ، نام و یاد مهندس ساعی در یاد و جان شیفتگان و خادمان پاک سرشت منابع طبیعی ایران زمین پایدار خواهد ماند.
مهندس جباری ارفعی: حق ساعی ادا نشده است
مهندس شاهرخ جباری کارشناس ارشد جنگل و عضو سابق شورای عالی جنگل سازمان منابع طبیعی در باره مهندس ساعی گفت: علیرغم بزرگداشت هر ساله مهندس کریم ساعی در مجامع دانشگاهی و اداری و همچنین تهیه مستند ساعی از سوی سازمان منابع طبیعی هنوز حق مطلب در باره شخصیت ساعی و خدماتش به جامعه ادا نشده است.
از این رو لازم است ابتدا یک تحقیق جامع در باره زندگی و زمانی که او می زیست انجام شود و سپس بر آن اساس سناریوی یک سریال چند قسمتی نوشته شده و همراه با زندگی ساعی مسایل جنگل و منابع طبیعی کشور هم ترویج و اطلاع رسانی شود. این بدان خاطر است که زندگی ساعی دراماتیک و ترازیک بوده و خدمات علمی و اداریش هم زاید الوصف و از هر نظر شایسته توجه بیشتر است.
* مکث
مهندس ساعی برای سوار شدن هواپیما بلیت نداشت اما رو به مسافران کرد و گفت: «مسافران عزیز! من مسئولیتی در سرجنگلداری کشور دارم و چند ساعت پیش به من خبر دادند یک هیئت خارجی مهم و مرتبط با کارم به تهران آمدهاند و قصد مذاکره و انعقاد قرارداد دارند و حضور من در این مذاکرات و بازدیدها ضروری است. از طرفی هواپیما هم جای اضافه ندارد. هرکس که بلیت خودش را به من بدهد، من همین الان هزینه بلیت برگشت و یک هفته اقامت و تفریح در بهترین هتل شیراز را به او میدهم.»
محمد ابراهیم باستانی پالیزی، دانش آموخته جوان رشته تاریخ دانشگاه تهران در حالی که در فرودگاه شیراز آماده پرواز به تهران بود با درخواست جوان موقر و اتوکشیده ای که برای بازگشت به تهران و حضور در جلسه ای کاری عجله داشت، بلیت خود را سخاوتمندانه به او بخشید.
تصمیم گیری باستانی جوان برای دادن صندلی پرواز شیراز- تهران به مرد موقری که او را نمی شناخت تنها چند لحظه طول کشید اما در مقابل این بخشش، 70سال زندگی سرشار از تلاش و بالندگی علمی و فرهنگی دریافت کرد و یک دریغ همیشگی که چرا با دادن بلیت خود به مردی که بعد از مرگش فهمید چه خدمات بزرگی به سرسبزی و آبادانی کشور کرده، باعث شده کشورش از خدمات او محروم شود./ روحش شاد.
ارسال به دوست